Cum să scapi de infidelitatea financiară
Infidelitatea financiară în cuplu are loc atunci când tu sau partenera ta mințiți intenționat în legătură cu cheltuielile și cu veniturile, în condițiile în care ați pus banii la comun.
De cele mai multe ori, infidelitatea financiară are efecte negative mai dure și mai îndelungate decât infidelitatea sexuală. Iar probabilitatea ca ea să se întâmple e mai mare decât în cazul futaiului cu terțe persoane. Până la urmă, mânuiești bani în fiecare zi, iar discuțiile despre bani au șanse considerabil mai mari să alunece într-o ceartă în toată regula.
Semne că există infidelitatea financiară
Dacă ascunzi o cheltuială în mod intenționat, acest gest e o infidelitatea financiară. Din moment ce încrederea stă la temelia unei relații de succes, încălcarea acesteia prin simpla ascundere a unor cheltuieli poate duce la ruinarea întregii relații.
Când primești bani într-un mod surprinzător (de exemplu, cashbacks și alte returnări) și îi ascunzi lucrul acesta partenerei tale, comiți o infidelitate financiară.
Dacă ai un cont secret de economii, sau orice cutie de pantofi plină cu bani, ascunsă între colecția de jocuri și revistele cu benzi desenate din copilărie, atunci ești nu doar imatur, ci și infidel financiar.
Când strângi în secret sume care depășesc limitele unui proiect-surpriză (cum ar fi bani pentru un cadou), de pildă să pui deoparte părți din salariu, atunci ești nu numai dubios, dar și infidel financiar.
Dacă deschizi conturi de credit secrete sau orice alte conturi despre care nu vrei să știe partenera ta, atunci faci o infidelitate financiară.
Dacă acumulezi datorii fără ca partenera ta să aibă cunoștință de ele, faci mai mult decât o infidelitate financiară.
Dacă începi să cheltui în secret pe propriile plăceri doar pentru că ai observat că și partenera ta are hobby-uri și plăceri scumpe, nu ești pe calea cea dreaptă.
După cum poți vedea, infidelitatea financiară presupune că știi foarte bine că faci ceva care nu e cunoscut sau acceptat de parteneră. Nu e doar iresponsabilitate financiară, ca atunci când cheltui în neștire. Una e când uiți să-i spui partenerei că ai băut cu băieții aseară deși aveți restanțe la întreținere, și alta e când îi ascunzi deliberat acest episod. Prima variantă e iresponsabilitate financiară, și nici ea nu e de neglijat. Doar a doua variantă e infidelitate financiară și ridică semne serioase de întrebare cu privire la statutul și sănătatea relației voastre.
Ca în orice infidelitate, la origine se află alte probleme. Probabil cea mai întâlnită cauză este faptul că tu și partenera ta nu sunteți pe aceeași pagină în privința folosirii banilor. De prea multe ori evităm discuțiile despre bani, cu toate că cea mai sănătoasă și eficientă cale de a rezolva problemele legate de bani este conversația deschisă și sinceră.
Uneori există frustări cu privire la inegalitățile de venituri și de cheltuieli. Alteori ne confruntăm cu vinovăția legată de anumite cheltuieli. Părerea noastră sau a celorlalți că am arunca banii pe fereastră e un argument puternic în favoarea infidelității financiare. Diferențele de priorități și de valori iar pot fi cauze ale unor cheltuieli și economisiri pe ascuns. Pe scurt, ideea e următoarea: dacă nu vă înțelegeți (de la început) în privința banilor, relația voastră va fi compromisă. Iar dacă nu vă despărțiți, sigur unul din voi va suferi în tăcere.
Cum să scapi de infidelitatea financiară
Fie că vrei să previi infidelitatea financiară, fie că vrei să repari încrederea deja înșelată, sunt câteva principii care nu doar că vor aduce mai multă armonie în relație, dar vor aduce și mai mulți bani.
Comunică
Ești într-o relație pentru că vrei să împărtășești cu cealaltă persoană cât mai multe lucruri. Într-o căsnicie, ar fi de preferat să îi spui totul. Prea multă comunicare ? Nu există așa ceva. Prea multă trăncăneală, da. Dar comunicarea e altceva. E rezultatul iubirii, sincerității, încrederii, empatiei, respectului și bunelor intenții. Și presupune absența judecăților aspre, tachinărilor și sarcasmelor. Dacă știi că orice informare cu privire la cheltuieli e întâmpinată cu „de ce”-uri și trageri la răspundere, înseamnă că e momentul să…
Asigură-te că sunteți pe aceeași frecvență
Lucru valabil pentru aproape orice din viața unui cuplu, e important să vă înțelegeți la bani și să aveți lucrurile clar stabilite: cât se cheltuie, cu cât se contribuie la bugetul comun, ce limite și ce priorități sunt în fiecare lună. În cel mai rău caz, o să fie nevoie de negocieri, dar măcar veți ajunge la un numitor comun care vă va face viața mult mai frumoasă.
Puține cupluri și familii stabilesc împreună bugetele casei. În cultura română încă e ciudat să vorbești regulat și „la rece” despre bani. Dar cine o face, cine pune pe hârtie balanța între venituri și cheltuieli, categorii și priorități bugetare, nu doar că o să comunice mai eficient despre bani, ci o să își și îndeplinească obiectivele și visele mai ușor.
Bugetul nu te constrânge, ci îți dă libertate
O bugetare îți arată nu numai nevoile casei și proiectele comune din viitor (economii, vacanțe, achiziții), ci și marja cheltuielilor individuale, pe care le poți face în deplină libertate financiară, fără vinovăție. Odată ce știi că ai pus deoparte banii pentru lucrurile indispensabile, față de restul banilor vei fi mult mai relaxat. Iar în lipsa presiunilor și incertitudinilor, nici nu-ți va mai trece prin cap să te ascunzi de partenera ta.
Bineînțeles, pornim de la certitudinea că ești dispus să discuți cu toți banii pe masă și că nu ești unul dintre cei care topesc jumătate de salariu pe băutură și păcănele, până ajung acasă.
Spune întotdeauna adevărul
Partenerii noștri de cuplu sunt și partenerii noștri de contabilitate. Transparența totală în privința veniturilor și cheltuielilor e nu numai eficientă, dar ajută și la coeziunea cuplului. Până la urmă, sunteți o echipă, care poate trece prin perioade mai bune sau mai dificile.
Chiar și atunci când facem cheltuieli fără cap, sau regretăm vreo plată exagerată, vreo țeapă primită, aceste incidente trebuie aduse la cunoștința partenerei. Așa se construiește și se menține încrederea. Și chiar dacă nu toți banii au fost cheltuiți în mod responsabil, așa se menține o relație fericită.
Citește și alte articole din Relații
Citește și alte articole din Love & Sex
Citește și alte articole din Bani și Muncă
Am găsit și un articol pe The Guardian în care se zice că neîncrederea creată de infidelitatea financiară e mai dureroasă decât o aventură amoroasă.